Λίγα λόγια για την ποιότητα του νερού

Η ποιότητα του νερού διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Το νερό είναι πάρα πολύ καλός διαλύτης και στο πέρασμα του διαλύει οξέα βάσεις και πλήθος αλάτων οργανικών και ανόργανων μεταφέροντάς τα στο υπέδαφος.

Οι συνηθέστεροι ρύποι που συναντιούνται στο πόσιμο νερό είναι:

Ζιζανιοκτόνα - Εντομοκτόνα: 2,4-D, Atrazine, Chlordane, Lindane, Toxaphene
Τα εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, αρκούν να εμφανιστούν στο νερό σε ποσότητα μερικά μέρη στο τρισεκατομμύριο για να βλάψουν τους μύες της καρδιάς και να νεκρώσουν τα κύτταρα του συκωτιού. Τα παραπάνω ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα προκαλούν ζημιά στα νεφρά, στο συκώτι, στα επινεφρίδια, στο καρδιαγγειακό, αναπαραγωγικό και νευρικό σύστημα, καρκίνο και θυρεοειδή.

Αμίαντος
Η εμφάνισή του οφείλεται στη διάβρωση των αμιαντοσωλήνων. Ενώνεται με τα κύτταρά μας καταστρέφοντας τη μεμβράνη τους και προκαλώντας πολλές μορφές καρκίνου και πολύποδες στα έντερα. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 40.000 χιλιόμετρα σωλήνες αμιαντοτσιμέντου.

Αρσενικό
Υπάρχει στο νερό εξαιτίας μεταλλουργικών εγκαταστάσεων ή ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Το αρσενικό δημιουργεί δερματικές παθήσεις και επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Βενζόλιο
Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και οδηγεί σε αναιμία και μείωση των αιμοπεταλίων.

Τετραχλωράνθρακας
Οδηγεί σε προβλήματα στο συκώτι και σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο.

Νιτρικά άλατα
Εισχωρούν στο νερό και μέσα στον οργανισμό μας με την βοήθεια των βακτηριδίων και προκαλούν καρκίνο του στομάχου, των εντέρων κλπ. Είναι πολύ επικίνδυνα για τα νεογνά γιατί προκαλούν κυάνωση του βρέφους (είδος αναιμίας), ενώ στους ενήλικες αποδυναμώνουν την αιμοσφαιρίνη, υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου μέσα από το αίμα. Τα νιτρικά άνω των 40-45mg ανά λίτρο είναι πολύ επικίνδυνα. Στους νομούς της Ελλάδας με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή παρουσία έχουν εμφανιστεί από 60 έως 4000mg ανά λίτρο.

Χαλκός
Μεταλλικό στοιχείο. Η έκθεση σε χαλκό μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και ζημιά στο συκώτι ή στα νεφρά.

Τριχλωροαιθυλένιο (TCE)
Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι.


Υδράργυρος
Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στα νεφρά ή στο νευρικό σύστημα.


Κρυπτοσπορίδιο, Γιαρδία
Μικροβιολογικές κύστες ή παράσιτα που βρίσκονται σε λίμνες και ποτάμια και μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο προκαλώντας γαστρεντερικά νοσήματα.

Μεθυλοτριτοταγής Βουτυλικός Αιθέρας (MTBE)
Χημικό που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικό ερεθισμό και βλάβη στα νεφρά, το συκώτι και το νευρικό σύστημα.

Μόλυβδος
Φυσικό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε σωληνώσεις, επενδύσεις καλωδίων, μπαταρίες, κράματα συγκόλλησης και θώρακες ραδιενέργειας. Η έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη φυσική ή διανοητική ανάπτυξη, προβλήματα συγκέντρωσης και μαθησιακές δυσκολίες. Η έκθεση ενηλίκων σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και υψηλή πίεση, εγκεφαλικές βλάβες, μολυβδίαση, σοβαρότατα προβλήματα στο νευρικό μας σύστημα, υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακές προσβολές, παθήσεις των νεφρών, στειρότητα, αποβολές κλπ. Ο μόλυβδος μεταφέρεται με το αίμα και είναι ένας από τους πιο σοβαρούς εχθρούς του οργανισμού.

Συνολικά τριαλογομεθάνια (TTHM)
Χημικό υποπροϊόν της απολύμανσης του πόσιμου νερού που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι, στα νεφρά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να αυξήσει το κίνδυνο καρκίνου.

Χλώριο
Είναι απαραίτητο για την απολύμανση του νερού, είναι καταστρεπτικό όμως, όταν μπαίνει στον οργανισμό και ευθύνεται για ασθένειες, όπως καρκίνος, νεφρικές παθήσεις, αποβολές, παθήσεις στο συκώτι, προβλήματα γονιμότητας και αναπαραγωγής, αρτηριοσκλήρυνση, καρδιακά προβλήματα, προσβολή του μυϊκού συστήματος, νευρικές παθήσεις. Η Greenpeace έχει χαρακτηρίσει το χλώριο ως «ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο».

 

Οι παραπάνω ρύποι δεν είναι σπάνιοι στο νερό που φτάνει στα σπίτια μας και για το λόγο αυτό τίθεται το ερώτημα:

Η χρήση ενός συστήματος επεξεργασίας πόσιμου νερού είναι

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ?

Στοιχεία Επικοινωνίας
ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ - Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ
1χλμ Περιφερειακής Οδού Λάρισας-Τρικάλων
Λάρισα, 41500


Στοιχεία Επικοινωνίας: κ. Γεώργιος Φώσκολος
Τηλ: 2410660794
Fax: 2410661814
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


http://www.waterart.gr

Free Joomla templates by Ltheme